Sałatka z rukoli z truskawkami (i/lub malinami)

Sałatka z rukoli z truskawkami

Wiem, wiem – publikowanie przepisu z truskawkami, gdy truskawki właśnie się kończą, nie świadczy dobrze o moim refleksie. Na swoją obronę mam to, że równie pyszna (a przez niektórych wręcz preferowana) jest wersja z malinami. Nie ma lepszego pomysłu na letni posiłek niż lekka sałatka z sezonowymi dodatkami. Dzięki truskawkom/malinom może się spodobać także przedstwicielom młodego pokolenia, którzy często nie przepadają za kolorem zielonym w posiłkach 😉

Nie przedłużam – oto lista składników (ilość proszę dopasować do potrzeb):

  • rukola (może też być mieszanka sałat z rukolą)
  • kiełki rzodkiewki (lub inne, wg uznania)
  • zielony świeży ogórek
  • truskawki i/lub maliny
  • oliwa z oliwek
  • sos balsamiczny (lepiej pasuje niż ocet balsamiczny, bo jest słodkawy)
  • sól, pieprz

Kolejność zdarzeń:

1. Rukolę i/lub mieszankę sałat myjemy i wrzucamy do dużej miski.

2. Ogórka, w zależoności od jego średnicy, kroimy na niezbyt cienkie półplasterki lub ćwierćplasterki i wrzucamy do miski z rukolą.

3. Truskawki, w zależności od ich wielkości, kroimy na półówki lub ćwiartki / maliny wrzucamy w całości.

4. Dodajemy kiełki.

5. Sos robimy w osobnym słoiczku, jeśli chcemy mieć perfekcyjnie wymieszany, albo po prostu dodajemy kolejne rzeczy wprost do sałatki. Czyli: oliwę z oliwek, sos balsamiczny, sól, pieprz.

6. Mieszamy wszystko i już 🙂

Dodaj komentarz