Pieczone (lub grillowane!) szparagi z kaszą gryczaną

Pieczone szparagi z kaszą gryczaną

Oto najprostszy i najszybszy przepis na szparagi idealne. Pieczone szparagi są nie tylko smaczniejsze niż gotowane, ale też zdrowsze. I łatwiej uchwycić moment, kiedy osiągają tę idealną równowagę między chrupkością a miękkością. A przy okazji to przepis na szybki i bezwysiłkowy obiad w 15 minut. Praktykuję go co najmniej raz w tygodniu przez cały sezon szparagowy. Absolutnie się nie nudzi. A w razie zagrożenia nudą można pieczone szparagi podać na innym rodzaju kaszy, albo z ziemniakami, albo dodać do zestawu jajko sadzone, albo upieczone szparagi pokroić na kawałki, dodać świeże pomidorki koktajlowe, wymieszać z kaszą i podać jako swoiste kaszotto. A to na pewno  nie wszystkie możliwości 🙂

Może Was zaskoczę, ale do przygotowania takiego obiadu potrzebne będą:

  • zielone szparagi (1 pęczek na dwie lub trzy porcje)
  • kasza gryczana (ja smakowo preferuję paloną, choć oczywiście zdrowsza jest niepalona) – ok. 300 g dla dwóch głodnych osób
  • oliwa
  • sos balsamiczny lub ocet balsamiczny (opcjonalnie)
  • pieprz świeżo mielony, sól
  • kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki lub ćwiartki (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Pieczone (lub grillowane*) szparagi:

– Piekarnik nastawiamy na ok. 200°C (termoobieg), bez termoobiegu może być nawet 220°C.

– Szparagi myjemy i odłamujemy im białe końcówki (końcówki same odłamują się w odpowiednim miejscu, czyli odłamuje się to, co twarde i łykowate).

– Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (nieprzykrywanym), polewamy oliwą, sosem balsamicznym, dodajemy pieprz (sporo), sól (sporo – nie zdarzyło mi się przesolić) i pokrojony czosnek. Wcieramy wszystko dokładnie w szparagi.

– Oblizujemy ręce, wstawiamy szparagi do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 8-14 minut – w zależności od grubości szparagów. Po 8-10 minutach zawsze dźgam je widelcem i sprawdzam, czy już łatwo wchodzi. Szparagi mają zmięknąć, ale pozostać chrupiące. Zbyt długo pieczone/gotowane szparagi robią się łykowate. Pieczenie w piekarniku ma właśnie tę zaletę, że łatwo sprawdzić stan. Gdzieś w trakcie pieczenia można szparagi przemieszać, jeśli jest ich w naczyniu dużo.

*Grillowane szparagi to nasze odkrycie tego sezonu. Robi się je dokładnie tak samo. Przygotowane zgodnie z powyższym opisem szparagi umieszczamy na tacce aluminiowej i grillujemy do odpowiedniego stanu. Gwarantuję, że rozejdą się szybciej niż karkówka czy kiełbaski, więc radzę kupić co najmniej dwa pęczki 😉

2. W trakcie pieczenia szparagów gotujemy kaszę gryczaną wg przepisu na opakowaniu. Ja do ugotowanej kaszy również dodaję oliwy i trochę sosu balsamicznego.

3. Podajemy szparagi na kaszy.

Smacznego 🙂

Pieczone lub grillowane szparagi z kaszą gryczaną i jajkiem sadzonym

Dodaj komentarz